Ayak Tabanında Deri Sertleşmesi 

 

Ayak tabanında deri sertleşmesi ve ayaklardaki nasır, ayak tabanındaki derinin kalınlaşmasına neden olur. Bu bölgeye sürekli baskı yapılması sonucu oluşur ve bu da cilt hücrelerinin kendilerini savunmak için daha fazla deri üretmesine neden olur. Nasır veya hiperkeratozun hafif semptomları normaldir, ancak tedavi edilmezlerse daha ciddi podiatrik patolojilere yol açabilirler.

Ayak Kliniklerinde nasır ve tedavisi konusunda uzmanlar mevcuttur. Pedikür uzmanları, nasırların ayak tabanlarına aşırı sürtünmeden kaynaklandığını yineler. Ayrıca, bu baskı aşağıdaki nedenlerle oluşur veya kötüleşir:

Aşırı fiziksel aktivite; Ayak tabanında deri sertleşmesi sadece profesyonel sporcular tarafından yapılan fiziksel bir aktiviteden oluşmaz. Düzenli egzersiz yapmak veya sadece çok yürümek nasırların görünümünü ortaya çıkarabilir. Ayak bakımı kliniklerinde, üzerinde yürüdüğümüz zemin düz değilse bu olgunun ağırlaştığı açıklığa kavuşturulur.

 

Deri Sertleşmesi ve Kötü Ayakkabı Seçimi

Ayak tabanında deri sertleşmesi ve kötü ayakkabı seçimidir. Ayak izinin biyomekanik yapısı, doğru ayakkabıyı seçmenize yardımcı olabilir. Genel bir kural olarak, insanlar ayakkabılarını rahatlık ve formdan ziyade estetik için seçer. Ayakkabıyı çevreleyen her şeyi hesaba katmak da gerekir: beden, boyutlar, ayakkabı türü vb. önemlidir.

Yanlış vücut duruşu; Duruş, ayaklarınızı doğrudan etkiler. Ayaklara fazladan baskı uygulamamak için eklemler ve omurga iyi hizalanmalıdır. Bu olursa, hastanın ayak eklerine ihtiyacı olabilir.

Obez insanlar, obez olmayan insanlardan daha ağır kemiklere ve eklemlere sahiptir. Sonuç olarak, ayaklarınız daha fazla basınca maruz kalır ve cilt kalınlaşması ile ayak tabanında deri sertleşmesi yaygınlaşır.

Diğer organlar gibi cilt de yıllar içinde yaşlanmaktan mustariptir. Ayrıca bu durum kuruluk ile yakından ilgilidir, bu nedenle ayaklarınızı nemli tutmak önemlidir.

 

Ayaklardaki Nasırların Önlenmesi, Teşhisi ve Tedavisi

Evinizde ayaklarınızın durumuna fayda sağlayacak bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Size en uygun ayakkabıyı seçmeli ve aktivitenize göre değiştirmelisiniz. Ayak hastalıkları uzmanına düzenli ziyaretler yapmak ve ayaklarınızı hijyenik, sağlıklı tutmak çok önemlidir. Ayaklarımızın sağlığını iyileştirmenin bir başka yolu da periyodik olarak bir podiatri hizmeti yapmak, fazla nasırlı cildi bir aparat yardımıyla çıkarmak gerekir.

Ayak tabanında deri sertleşmesi ve nasır size fiziksel rahatsızlık veriyorsa veya kalınlaşmasından endişe ediyorsanız ayak hastalıkları uzmanlarıyla iletişime geçmelisiniz. Her patoloji için en uygun podiatrik tedaviyi uygulamak adına değişikliğin ciddiyetini tespit etmek ve tam bir teşhis yapmak için gelişmiş donanıma sahip klinikleri tercih edebilirsiniz.

 

Ayakların Sertlik veya Hiperkeratozu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ve Kaçınılır?

Halk arasında “sert cilt” veya “nasır” ve daha teknik olarak “hiperkeratoz” olarak bilinen bu yapılar, ayak derisinde çok yaygın bir lezyondur.

Kallosite veya hiperkeratoz, ölü ve pullu hücrelerin artması nedeniyle ayak derisinin en yüzeysel tabakasının kalınlaşmasıdır. Belirtiler;

  • Tanımlanmış kenarları olmayan sertleştirilmiş cilt
  • Sarımsı renk (keratin birikmesi nedeniyle)
  • Kaba doku
  • Kuruluk
  • Genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmayan fazla deri

Bu lezyon derinin daha derin katmanlarına doğru büyüdüğünde ve daha belirgin sınırlara sahip olduğunda buna teknik olarak plantar heloma denir.

Çoğu zaman nasır cildin aynı yerlerinde ortaya çıkar. Uygun olmayan ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabılar, parmak uçlarına bastığınızda nasır oluşumunu kolaylaştırır.

Ayakkabıyı giydiğinizde çorap giymezseniz, ayağın derisi doğrudan ayakkabının sert malzemesine sürtünerek sertliğe neden olur. Kötü oturan veya kırışmış çoraplar da benzer soruna neden olabilir.

 

Ayak Dehidrasyonu

Ayak dehidrasyonu da hiperkeratoz varlığına katkıda bulunan bir faktördür. Özellikle topuk bölgesinde sık görülür.

Hastada pençe, çekiç veya tokmak parmak gibi bir bunyon veya ayak deformitesi varsa cilt ile ayakkabı arasında daha fazla basınç oluşturduğundan hasta bunlardan da mustarip olacaktır.

Nasır ile karıştırılabilecek patolojiler olduğunu belirtmek de önemlidir.  Uzmanlar her duruma en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Kalsidaş; Diğer yöntemlerin yanı sıra nasırları veya helomaları tedavi etmek için kullanımı, ayak hastalıkları uzmanları tarafından tavsiye edilmez. Kalsisitler sorunun nedenini ortadan kaldırmaz ancak ciltte yaralar ve yanıklar oluşturarak durumu daha da kötüleştirebilir. Bunun kullanımına dikkat etmek gerekir.

Nasırların cerrahi müdahaleye ihtiyacı yoktur. Uzman belirlemediği sürece cerrahi tedaviler son seçenek olacaktır. Ayrıca ayak hastalıkları uzmanları, kişilerin kendilerini etkileyebilecek diğer patolojileri (şeker hastalığı, deformiteler, dolaşım bozuklukları vb.) belirleyebilirler.

Ayak Sağlığı Merkezi